Hasta Bakım Hizmetleri
Hasta bakım Hizmetleri ; Ülkemizde yaşlı ve hastaların günlük hayatlarında yapamadıkları işlere yardım etmek ve tedavileri esnasında gerekli yardımın sağlanmasıdır. Hasta Bakımı yapacak kişilere hasta bakıcı denilmektedir.
Ülkemizde hasta bakım hizmeti ile diğer ülkelerde bakım hizmetlerini karşılaştırdığımızda her ülkenin uygulamış olduğu siyasi ve ekonomik politikaları kapsamında değişiklik göstermektedir.
İnsana layık bir bakım tabii olmalı ve yasal olarak desteklenmeli. Bakıcı sayısının yetersizliğinden şikayet çi olunmaktadır.Almanya’da bakıma muhtaç yaşlı sayısı gün geçtikçe artış göstermektedir. bunun önlemini almak hükümet’in ve belediyelerin sorumluluğundadır. Medya bakım evinde yarı susuz kalmış, açık yaralı bakım evi sakinlerinden ve
yaşlıları tuvalete götürmeye zamanları olmayan bakıcılardan haberler veriyor. Bakım evindeki
insanlarla sosyal ilgilenme hayal olmuş artık. Bu işlemin dışarıdan ücret mukabili kendi imkanlarıyla yapılması önem kazanmaktadır.
Yatılı Hasta Bakıcı Hizmeti ; hastanede veya evde yaşlı ve hastaların devamlı yanında bulunarak yapılan hizmeti kapsamaktadır.
Yaşlı bakım Hizmeti ; Yatılı veya gündüzlü olarak yaşlıların hizmetinin yapılması işlemidir.
Hastanede refakat Hizmetleri ; hastaların hastanede bakımı ve gündelik aktivitelerinin yaptırılması işlemlerini kapsamaktadır.
Hastaların gerektiği gibi yatış şekillerinde aralıklarla bir değişiklik yapılmadığından%41 nde Dekubitus dediğimiz yarasal cilt açılmaları meydana gelmiştir. Buradan hareketle hastaların bakım yetersizliğini göstermektedir. %20 sinde inkontinenz denilen idrarını tutamama rahatsızlığına ilişkin 40 yaş üstünde hastaların çoğunluğu görülmektedir.Bunlara yardım sağlanılmıştır. Denetim esnasındaki olumsuz bakım durumunun daha hastalar zarar verecek nitelikte olmadığı tespit edilmiş ve hemen eksikliklerin karşılanması doğrultusunda ikaz edilip gerekenlerin yapılması sağlanmıştır.
Ülkemizde bakım Hizmetleri ile ilgili hükümetimiz ve Belediyelerin titiz bir çalışma yapmaktadırlar. Huzur evleri ve yaşlı bakım merkezleri ile ilgili ileriye yönelik çalışmalar da gözlenmektedir.
Avrupa ülkelerinde ve Türkiye’de Hasta Bakım Elemanı sayısı yetersiz olduğundan bu işlemi özellikle Kırgızistanlı , Özbekistanlı, Türkmenistanlı ve Gürcistanlı personel tarafından yapılmaktadır.
Hasta ve yaşlılarımızın bakımında özellikler personel seçimi en önemli husustur. Personelin titizlikle bulunması, kişisel ve duygusal zeka testlerinin yapılması ve işe göre ehil olup olmadığının tespit edilmesi çok önemli ve önceliklidir.
Seçilecek personeli temiz, güvenilir , deneyimli ve merhametli olması olmazsa olmaz özelliklerdir.
saygılarımla…..
Yorum yaz