Bakıcının Bayram izni Olurmu
Bakıcının Bayram izni olur mu , olursa kaç gün olur gibi sorular her bayram yaklaştıkça evinde bakıcı çalıştıran aileler tarfından telefonla sorulmaktadır. Bu sorunun cevabını geniş ve yasal dayanaklarıyla incelemek istiyorum; Şöyleki ;
1. Ulusal Bayram ve Genel Tatiller;
a. Tatil Günleri
Bakıcılar da ; ulusal Bayram ve genel tatil günleri hakkında kanuna göre , ülkemizde hizmet verdikleri sürece bu kanuna tabidirler. Bu tatil günleri ; 29 Ekim Cumhuriyet bayramı ; Bayram 28 Ekim saat 13:00 ten itibaren başlar , 29 Ekim günü saat 24:00 te son bulur.Yılbaşı 1 ocak günü dür.23 Nisan Ulusal Eğemenlik ve çocuk Bayramı ,1 Mayıs Emek Ve Dayanışma günü, 19 Mayıs Atatürkü Anma Gençlik Ve Spor Bayramı,Ramazan bayramı ; arefe günü saat 13:00 te başlar 3,5 gündür.Kurban Bayramı ;arefe günü saat 13: 00 te başlar 4,5 gündür. 30 Ağustos Zafer Bayramı dır.Ayrıca Ulusal Bayram ve tatil günleri , cuma akşamı sona erdiğinde bunu izleyen cumartesi gününün tamamı izin yapılır hükmü mevcuttır.
b. Tatil Günlerinde Çalışma Nasıl olur
Ulusal bayram ve genel tatil günlerinde işin aksamaması için hizmetin devamlılığı esas olmakla birlikte ; iş kanununun 44. maddesi gereğince ;işçinin çalışıp çalışmayacağının sözleşme ile belirlenmesi gerektiğini belirtmektedir.Sözleşmelerde böyle bir hüküm yoksa bakıcının/ işçinin onayı gerekmektedir.Buna göre asıl olan bakıcının bayram ve tatil günlerinde çalışmamasıdır.
c.Ulusal Bayram ve tatil Günleri Ücretleri
Bakıcı Ücretleri ; Ulusal Bayram ve tatil günleri bakıcının çıplak maaşı üzerinden günlük hesap yapılır .Aylık maaşı 30 güne bölünerek günlük maaşı hesap edilir . Buradan da UlusalBayram ve Tatil günlerinde tatil yapmayarak çalışıyorsa ; çalışılan her gün için ayrı günlük ücret ödenir (İş.K.47 f.1.) Çalıştığı her bir gün için ayrı ayrı iki günlük ücret ödenir.
Bakıcıların gündüzlü veya yatılı çalışma şekli ne olursa çalışma şekiline baktığımız zaman karşılaştığımız durum şöyledir; Bakıcıları istihdam eden firmalar yasal koşulları yerine getiriyorsa bakıcı; hastabakıcı, bebek bakısı, yatılı bakıcı, gündüzlü bakıcı, ev hizmetleri , temizlik vs . ev hizmetlerine istihdam edilen bakıcılar Türk veya yabancı bakıcı olmasına bakılmaksızın bir sözleşme yapılır. Bu sözleşmede Ulusal Bayram ve Tatil günleri izinleri yazılmış ve açık açık belirtilmiş olması gerekmektedir. Eğer Türk veya yabancı işçi yasalara aykırı bir şekilde istihdam edilmiş ise ; burada yine iş sözleşmesiyle karşılaşıyoruz ve aynı koşullar burada da aranmaktadır.
Bakıcılar ; genellikle yatılı işler de ; yatılı hasta bakımı , yatılı çocuk bakımı ve buna benzer ev hizmetlerinde , haftada altı gün çalışıp, haftada bir gün 24 saat yatılı izin yapmaktadırlar . İzine giderken harcamak üzere kendilerine her hafta 500 Tl maaş dışında bir ücret verilir. Bakıcılar genellikle , ay sonunda aldıkları maaşın tamamını memeleketlerine göndermektedirler.
Sonuç olarak ; bakıcı istihdam eden işverenler / aileler bakıcıyı robot gibi görmemelidirler. Bakıcıların da dinlenmeye ihtiyacı olduğu unutulmamalıdır. Dinlenmiş bakıcının işini daha da iyi yapacağı herkes tarafından bilinmektedir. Hasta bakım hizmeti, bebek bakımı, gibi diğer hizmetleri ihtiyaçtan yaptıkları unutulmamalıdır. İşverenler bakıcıları Ulusal Bayram ve Tatil günlerinde çalıştırmak istiyorlarsa mutlaka yukarıda izah ettiğimiz gibi ; çalıştığı her gün için ayrı ayrı günlük ücretin iki katını ödemek zorundadırlar. Herkesin Gelecek Kurban bayramı kutlu olsun. Selam ve saygılarımla….
iŞBUL Özel İstihdam Hizmetleri
Yorum yaz