x

Hastanelerde Bakıcı Hizmeti 

Hastanelerde bakıcı hizmeti ; hastaların belirli bir zaman aralığında hastanede günlük ihtiyaçlarının takibi, yemek yedirilmesi, kişisel bakımlarının yapılması , ilaç takibi gibi hizmetlerin yapılması işlemidir. Buna kısaca   refakat hizmeti de denilebilir.  Bu hizmeti yapan kişilere de refakatçi denilmektedir. Ülkemizde Şehir hastaneleri  veya  diğer değişik isimlerde hastaneler bulunmaktadır. Malesaf Bu hastanelerde  çalışan   bazı  görevliler, hasta bakıcılar ve diğer çalışanlar  hasta bakım hizmetini  sanki işkur özel istihdam İzinli büroları gibi  yapmaktadırlar. Hastanelerde  böyle bir sistem kurulmuş ve bu    sistem tıkır tıkır işliyor. Nasıl mı ? Şimdi bunu sizlere adım adım bir kaç örnekle anlatayım;

Hastanelerde Bakıcı Hizmeti ;   hastaneye yatırdığınız anda , hemen  görevliler  hastanın yanında refakatçı olması şart,  derhal refakatçı getirmeniz gerekir diyorlar.  Hasta sahibi    hemen  bildiğiniz bir bakıcı var mı, günlük  kaça gelirler diye soruyor. Görevliler  bu işi yapan şirketler var ;  şirketler  2500 Tl ile 3000Tl arasında hizmet veriyor. Bizim hastanede  A  .. arkadaş var  , zaten O arkadaş   prefosyonel bakıcı     size  2000Tl bakar, bizim arkadaşlar aralarında sıra ile her gün birisi bakar diyerek  hasta sahibi ile anlaşmaktadırlar. Yani bu örnekte ; hastanedeki hasta bakıcının yapması gereken görevi para ile yaptığını ve haksız bir kazanç elde ettiklerini görmekteyiz.

Hastanelerde Bakıcı Hizmeti

Hastanelerde Bakıcı Hizmeti ; bazı hastanelerde ,” yatan hasta”  bölümündeki  bazı görevliler    yabancı veya Türk hasta bakıcılar ile anlaşarak sana  hasta bakım işi verdiğim zaman bana  …. ….. kadar bedel verirsen  bizim bölümde  hasta bakıcı hizmeti  bulur ve seni çağırırım diyerek ; hasta bakıcı , görevli sistemini kurmuş devam ettirmektedir. Buradan da haksız kazanç ortaya çıkmaktadır. Görevliyse; görevi kötüye kullanmak suçu da düşünülebilir.

Hastanelerde Bakıcı Hizmeti  ; Bu örneğimiz ise ;  hastane içinde  alt katta dükkan , işyeri niteliğinde  yerler bulunmaktadır . Bu yerleri kiralayan   A.. firması işkur dan da özel istihdam izin belgesi almaktadır. Günlük mesaiye   hastanede başlamaktadır. Hastanenin her  bölümüne   firmasının kartını dağıtması , hastane içinde ofisinin olması  o firmaya sanki o hastane parsellenmiş anlamına geldiği algılanmaktadır. Başka bir firma o hastanede bir refakat hizmeti yaptığı veya kartını dağıttığı  zaman  ortalık karışmaktadır. Bu örnekte de ;  haksız rekabetten söz etmek mümkündür.

Hastanelerde Bakıcı Hizmeti ; yukarıdaki örneklerimde  düzgün ve  hukuka uygun çalışan hiç bir  görevliyi  zan altında bırakmıyorum. Bu şekilde çalışan kişiler  var mı , yok mu ? Bu yazımda belirttiğim  şekilde çalışan görevlilerin  hastanelerde olduğunu  biliyorum. Yöneticiler, görevliler, ilgililer , Özel istihdam Büroları yöneticileri lütfen net olun , açık olun, gelin hepimiz yürülükte olan   yasa ve yönetmeliklere uygun hareket edelim, yapmamız gereken hizmeti doğru dürüst yapalım.

Hastanelerde Bakıcı Hizmeti  geçici iş ilişkisi kapsamında değerlendirilmektedir. Çünkü ; belirli bir zaman dilimde hasta bakım hizmeti , yani geçici bir süreliğine hastaya bakım hizmetidir. Bu Hizmeti yapan Özel istihdam Bürosu ;  refakatçi olarak görevlendirdiği   işçiyi İşkur sisteminde ;   işe yerleştirme yapıp faturalandırması gerekmektedir.  Bu şekilde yapıyorsa bir diyeceğimiz yok ,  yapmıyorsa  burada yönetmeliğe aykırılıktan söz edilir.  Bunun da kolayı var diyorlar ;bu işi  nasıl çözüyorlar ;Bu firmalar  zaten hastanedeler, hastanın odasına gidip bakıcıyı veriyorlar  parayı alıyorlar.   Bu kadar temiz, rahat ve basit bir iş .    Sonra başka bir özel istihdam bürosu o hastanede kart dağıtırsa veya bakıcı gönderirse  o firmaya aba altından sopa gösteriliyor. Arkadaşlar kim kimin neyini şikayet edecek ki .Bu çekişmeleri bırakın lütfen. ” Tencere dibin kara , seninki benden kara”  misali

is-talep-formu-ankara

Saygı değer hastane yetkilileri ,  Özel istihdam Büroları Yöneticileri  ve diğer arkadaşlarım gelin bu kargaşayı birlikte çözelim. Özel hastaneler dışındaki  kamu hizmetine sunulan devlet hastanelerindeki bu sistemi  ilgililere iletelim, hastaneler hiç birimizin  parsellenmiş yeri değildir.  Hastanelere gönderilen refakatçileri  bir havuzdan gönderelim, kimse  şu hastane benim ,  bu hastane senin telaşına düşmesin.  Kimse kimsenin aklıyla da alay etmesin.Lütfen  herkesin aklı fikri var. ” Ben hastanenin istediği evrakları yaptım. Ben burada rahat rahat çalışırım, hizmet yaparım”  gibi boş laflarla muhatap olmayalım. Hangi kamu kurumu  veya hangi devlet hastanesi Hangi özel istihdam Bürosu yetkilisinden  hangi yasa ve yönetmelik gereği  hizmet için evrak istemiştir.  Burada bir kargaşa , bir ekisklik veya yanlış ifade  olduğunu değerlendirmekteyim. Çünkü Özel istihdam Büroları kamu kurumlarına istihdam yapamaz.   Sağlık hizmeti  ve  evde bakım ise ;  Sağlık Bakanlığının iznine  tabi olduğunu değerlendirmekteyim.

Özel istihdam Büroları  Yöneticileri ;Lütfen  artık   SEN    BEN kavgasını , çekiştirmesini  bıraklalım. Bu  ve bunun gibi sorunları hep birlikte çözelim. Araştırıcı olalım,  boş laflara  inanmayalım, somut belge ve bilgi isteyelim.  Ekmeğimizi samimi ve dürüstçe hepimiz yiyelim. izinsiz aracılık yapanlara , hastane içinde  kurulan sisteme  ve diğer hukuka aykırı hareket edenlere karşı  net tavrımızı koyalım. Selam ve saygılarımla….

hastabakiciankara-logo

 

ŞENOL ÇİFTÇİ

İŞBUL Ö.İ.HİZ . İNSAN KAYNAKLARI EĞT. VE DAN

GENEL KOORDİNATÖR  / İŞ VE MESLEK DANIŞMANI


Warning: implode(): Invalid arguments passed in /home/hastaba1/public_html/wp-content/themes/wpt-kurumsalv2/part/single/benzer.php on line 3

Yorum yaz