Bakıcı Fiyatları Nereye Gidiyor
Bakici fiyatlarının dengesizliği aileleri perişan etmeye başlamıştır. Hastabakici , yaslibakici, yabancibakici, bebekbakicisi gibi bakım hizmetlerinin fiyatlarında ciddi bir artış gözlenmektedir. Bu artışın çeşitli sebepleri bulunmaktadır. Bunları genel olarak sıralamak istersek ;
Yukarıda sıralanan bazı maddeleri incelersek ; 2012 yıllarında 600 dolara verdiğimiz bir işçiyi şu anda 35 bin Tl . ye veriyoruz. Çünkü; ülkemizde mal ve hizmet fiyatları günlük olarak kendiliğindenartmaktadır.Alım gücünün zayıflaması yabancı işçilerin yüksek maaş talepleri ortayaçıkartmıştır.Buradan da yabancı işçilerin azlığı ve bu artışlar doğrultusunda bakıcı maaşları şekillenmektedir. Neden yabanci işçilerin talepleri doğrultusunda ; Çünkü Türk işçiler yatılı hastabakıcı , erkek hasta bakimi, alt bakımı , bebek bakim hizmeti , yatalak hasta bakim hizmetini yapmak istemiyor. Bunun yanında ailelerde bu fahiş fiyatların yanında SGK ve işçinin diğer işçilik haklarını yerine getirmek istememektedirler. Buradan da kayıt dışı istihdam doğmaktadır.
Bakıcı Fiyatları, Türk işçilerin hem tercih edilmemesi, hem de Türk kadın işçilerin evde hasta bakimi, evde yatalakhastabakimi, yatılı hastabakıcı, erkek hasta bakicisi , çocuk bakicisi, refakatçi, hastanede refakat hizmetini yapmak istemedikleri için hastabakim hizimeti yabancı işçilerin eline kalmıştır.Yabancı işçilerde belli bir fiyatın altında işe gitmemektedirler.
Kaçak ve izinsiz aracılık yapan firmalar o kadar çoğalmıştır ki ; taksici, emlak danışmanı, Türkler evlenen yabancıların bir kısmı, hastanelerde çalışan görevlilerin bir kısmı, danışmanlık adı altında firma kuran bir çok kişiler, whatsap sayfası açıp aracılık yapan kişi ve kişilere artık güç yetmez olmuştur. Bu faaliyetlerini internet ortamında rahatlıkla sürdürebilmektedirler.
İşkur’dan izinli olarak faaliyet gösteren Özel istihdam Büroları ise ; yeterince devlet tarafından desteklenmediği, vatandaşlar tarafından bilinmediği , Özel istihdam bürolarının yükümlülüklerinin ağır olması ,Özel istihdam bürolarının meslek , oda vs herhangi bir sivil toplum kuruluşunda yerini alamaması ve yeterince örgütlenememesi ve kaçak şirketlerin çokluğu nedeniyle faaliyetlerini sıkıntı içerisinde yürütmesi , haksız rekabetin artması fiyatların fahiş bir şekilde yükselmesine sebep olmuştur.
Bakıcı fiyatlarını kısaca özetlersek, nereye gidiyor veya nereye gidecek ; Özel istihdam Bürolarının örgütlenememesi , kendi aralarında mücadeleleri, yetkili ve sorumlu kurumların Özel istihdam bürolarına yeterince sahip çıkamaması, internet ortamında ve whatsap gruplarında izinsiz kaçak olarak aracılık yapan kişi ve firmaların sayısının çok artması, emlakçı, danışmanlık firmaları , taksici, muhtar, bakkal , kasap hastalerde çalışan sağlık görevlileri , güvenlik görevlilerinin bazıları bu işi yaparak hem haksız kazanç elde etmektedirler hem de haksız rekabete sebep olmaktadırlar. Burada ismi yazılan meslek gruplarını zan altında bırakmak istemiyorum . İsmi yazılan meslek gruplarından bazı kişi ve kişiler bu şekilde çalışmaktadır. Bu işi yapmayan ve burada yazmış olduğum meslek gruplarını da bunun dışında bırakıyorum ve yapmayanlardan da meslek gruplarının adını zikrettiğim için bin defa özür diliyorum.
Hasta bakici fiyatları; her ile, hastanın cinsiyetine, hastanın yaşına, kilosuna, hastalığına , gece uykularına, hastanın karakterne, evde yaşayan sayısına, bakıcıdan beklenen hizmete, evin oda sayısına göre haftalık değişkenlik göstermektedir.
Ülkemize , yaşlılarımıza, hastalarımıza , hasta bakıcılarımıza, Özel İstihdam Bürolarımıza sahip çıkalım, izinsiz aracılık yapan kişi/kişiler ve firmalardan uzak duralım .Kendi ülkemizde yabancı işçiler değil biz söz sahibi olalım. Saygılarımla…
Şenol ÇİFTÇİ
işbul özel İstihdam Bürosu
Genel Koordinatör/İş ve Meslek Danışmanı
Yazdıklarınızın hepsine katılıyorum. Burda hasta rahat etsin diye ailesi mağdur olmaktadırlar. Bazı aileler varını yoğunu annesi veya babası için vermek zorundadırlar. Bundan kaçış yoktur olamaz. Bu konunun denetleme ayağı, yasal ayağı, bakıcıdaki beceri ön plana çıkmaktadır. Her konuda Yasal olmayan yabancı bakıcı kitlesinden kurtulmak gerekir. Burda kurumlara da sorumluluk düşmektedir.
Türk bakıcılar teşvik edilmeli ve desteklenmelidir.Erkek hastaya kadın bakıcılar çekinmeden bakabilmelidir.Bunun yanında Sosyal devlet kendi yaşlı ve hastasına özenle bakmalı diye düşünüyorum.