Yatalak hasta bakımı özel ihtisas gerektiren bir hizmet olup ; bu hizmeti deneyimli ve ihtisaslı hasta bakıcılar tarafından yapılması gerekmektedir.
Yatak Yaralarının Önlenmesi Yatağa bağımlı hastalarda sürekli yatmaya bağlı olarak, özellikle kilolu (obez) hastalarda yatak yarası daha çabuk oluşur.
2 saatte bir pozisyon değiştirilmesi Yatak çarşaflarının kırışıksız olması Dengeli beslenme ve sıvı alması Hastaların derisine kesinlikle alkol veya kolonya sürülmemeli, bunlarla masaj yapılmamalı Derisi daima temiz ve kuru tutulması Eksersiz yaptırılması Temizlik İhtiyaçlarının Karşılanması Vücut ve saç banyosu yaptırılmalı günlük bakım ihtiyaçları karşılanmalıdır. Ağız bakımı önemlidir. Her yemekten sonra dişler fırçalanmalı, yapabiliyorsa kendisine yaptırılmalıdır. Dudaklarında kuruma varsa vaselin sürülebilir.
Egzersizler Yaptırmak
Hareketsizliğe bağlı olarak ;kuvvetsizlik, sırt ağrıları, kas zayıflığı ,kemik erimesi , Kemiklerde kolayca kırıklar oluşabilir. fizyoterapistlerle görüşüp uygun egzersiz programı alınarak uygulanmalıdır. Doktorun Tavsiye Ettiği Elastik Bandajı Uygulamak Hareketsizliği bağlı oluşan kan pıhtısının hayati organlara giden damarları tıkaması olasılığına karşı Önlem olarak yatak içinde elastik ve nefes alıp verme eksersizleri (ZATÜRREYE KARŞI) mutlaka yaptırılmalıdır.
Dışkı Kontrolü
Devamlı yatan hastalarda dışkılama alışkanlığı değişebilir. Hastanın dışkısının rengine, kıvamına ve sıklığına dikkat etmelidir. Her sabah verilecek bir bardak ılık su, kuru erik veya kayısı suyu kabızlığı önlemede etkili olacaktır.
Yatalak Hasta Bakıcı; idrar yapmada zorluklar önlemek için; (makat ve çevresi) üzerine sıcak termofor Musluk açılıp hastaya su sesi dinletilebilir. , hasta hala idrarını yapamıyorsa doktora başvurulmalıdır. böbrek taşı oluşumunu önlemek için; Hastanın düzenli sıvı alımını takip etmek ,yatakta aktif ve pasif eksersizler yaptırmak gerekir. Enfeksiyon riskini karşı mümkün olduğu kadar, hastaya idrar sondası taktırmaktan kaçınılmalıdır.
Diyet ve İlaçlar Hastalığı özel diyet gerektiriyorsa ( diabet, kalp hastalığı vb.) titizlikle uygulanmalı; ilaçları düzenli ve gerektiği gibi verilmelidir.
Psikolojik Durumu İyileştirme; Hastanın yakınları ile aynı odada kalmasını sağlama , Hastanın odasında radyo, televizyon olmalı Gazete, dergi okunmalı veya kendisi okuyabiliyorsa yönlendirilmelidir. Hastada anormal davranışlar fazlalaştığında psikolojik profesyonel yardım alınmalıdır . Bakıcı Hizmetlerimiz : Hasta bakıcı hizmeti, Yaşlı bakıcı hizmeti, Yatalak bakıcı hizmeti, Yatılı bakıcı hizmeti, Felçli bakıcı hizmeti, Alzheimer bakıcı hizmeti, Demans bakıcı, hasta bakıcı Ankara, hizmeti, Parkinson bakıcı hizmeti, Panik atak bakıcı, Profesyonel hasta bakıcı, Evde hasta bakıcı, Bakıcı bul, Evde yatılı hastaya bakıcı,